VA, azaz Virtuális asszisztens

10+1 dolog, amit a sikeres vezetők csinálnak hétvégén
2018-02-08
Nem csak a menők delegálnak – Virtuális asszisztenssel könnyebb I.
2018-02-20

VA, azaz Virtuális asszisztens

Körbenéztem a neten virtuális asszisztencia ügyben, de semmi olyat nem találtam, ami valóban új és érdekes lehet a témában és részletesen írna erről a szakmáról.

Így kezdődött körülbelül 3 évvel ezelőtt az első blogbejegyzésem az akkori weboldalamon. (igen, akkor kezdtem ezt a pályát)

Most 2017 vége felé, nagyot változott a világ. Találtam jó cikkeket, irományokat is a témában. Egyre jobban ismerik Magyarországon is a Virtuális asszisztenciát, és egyre jobban terjed a Virtuális asszisztens alkalmazása (azért még van mit fejlődni a nyugathoz képest, de elindult valami).

Mindenesetre (kicsit frissítve) nem hagyhatom ki én sem a Virtuális asszisztencia rövid bemutatását!

Szóval van egy titkárnőd, asszisztensed (ki hogyan hívja), aki mindig elérhető, de nincs minden pillanatban, fizikai valójában veled vagy az irodádban, – amióta van internet, rengeteg program, szoftver és applikáció majdnem minden megoldható távmunkában, homeoffice-ban. (csak gondolj bele) Minden csak megbeszélés és szerződés kérdése!

A virtuális asszisztenst nem kell mindennap alkalmaznod, lehet heti 1-2 alkalommal pár órára, vagy ha bejön egy nagyobb projekted, akkor csak arra az időre. Velünk például megbeszélheted a személyes jelenlétet is (persze nem állandóra, mert akkor miért vagyunk virtuálisak), elmegyünk a könyvelődhöz, az Önkormányzathoz parkolási engedélyért, vagy ha prominens vendégeid érkeznek a kávéfőzést is vállaljuk. (tudtad, hogy felpozícionálja a cégedet, ha megengedhetsz magadnak egy asszisztenst?)

A virtuális asszisztenseddel tarthatod a kapcsolatot telefonon, e-mailen, Viber-en, Messengeren és még rengeteg formában.

Az online asszisztens miatt nem kell irodát bérelned! – nincs iroda, íróasztal, számítógép, szkenner, vezetékes telefon, internet meg még egy csomó dolog, ami egy “normális” irodába kellene. (kávé, kávéfőző, hűtőszekrény- mert az alkalmazott is ember, tehát eszik, iszik)

Miért is?

A Virtuális asszisztens otthonról, a saját irodájából, a saját eszközeivel dolgozik (egyéni vállalkozó, Bt. vagy Kft. formában, és saját maga fizeti a járulékait, költségeit), nem az alkalmazottad, de munkakapcsolatban vagytok általában megbízási szerződéssel.

Itt álljunk meg egy kicsit és számoljunk!

– saját alkalmazott, asszisztens fizetése-munkabére nettó 120.000 Ft – 300.000 Ft
– irodát bérelsz, ami nyilván sok mindentől függ, de 80 -90.000 Ft-tól kezdődnek a kis lyukak, rossz helyen, rossz megközelíthetőséggel. (legalábbis Budapesten)
– irodát berendezed – határ a csillagos ég

Ez eddig rengeteg költség, amit nem kell kifizetned (főleg ha nincs is szükséged teljes munkaidős segítségre), csak egy kicsit másként, újszerűen kell gondolkodnod. (persze, ha már van egy menő  irodád, tudsz foglalkoztatni egy asszisztenst főállásban, vagy nyertél a lottón, akkor bocs, ez az iromány nem neked szólt)

…. és még valami!

Statisztikák is bizonyítják, hogy egy “külsős” motiváltabb – lojálisabb, rugalmasabb a munkaadójához mivel teljesítményhez kötött a javadalmazása. Valamint tisztább képet kaphatsz tőle a vállalkozásodról, mert külsősként, kívülről, másként látja a cégedet.

Most már tudod az alapokat!